Daging Pechok Pahang
BAHAN-BAHAN
- 1KG Daging Batang Pinang
- Sedikit garam
- Sedikit halia kisar
- Sedikit bawang merah kisar
- Sedikit bawang putih kisar
BAHAN SOS
- 1 cawan santan pekat
- 4 sudu mkn kerisik
- 1 biji bawang besar | dadu kecil
- 1 sudu mkn lada hitam | kisar kasar
- 1 biji cili merah | hiris halus
CARA MEMASAK
1. Potong daging kepada beberapa bahagian.
2. Gaulkan daging dengan garam serta semua bahan kisar.
3. Panaskan ketuhar dan bakar daging sehingga masak.
4. Setelah masak hiris nipis dan ketepikan.
5. Untuk menyediakan bahan sos, campurkan semua bahan sos dan gaul rata.
6. Panaskan atas api kecil dan sentiasa kacau.
7. Perasakan dengan sedikit garam dan gula jika perlu.
8. Setelah mendidih tutup api dan tuang sos di atas hirisan daging.
9. Daging Pechok sedia dihidangkan.
Comments
Post a Comment