Skip to main content

Resipi Daging Pechok Pahang.


Daging Pechok Pahang

BAHAN-BAHAN

- 1KG Daging Batang Pinang
- Sedikit garam
- Sedikit halia kisar
- Sedikit bawang merah kisar
- Sedikit bawang putih kisar


BAHAN SOS

- 1 cawan santan pekat
- 4 sudu mkn kerisik
- 1 biji bawang besar | dadu kecil
- 1 sudu mkn lada hitam | kisar kasar
- 1 biji cili merah | hiris halus

CARA MEMASAK

1. Potong daging kepada beberapa bahagian.
2. Gaulkan daging dengan garam serta semua bahan kisar.
3. Panaskan ketuhar dan bakar daging sehingga masak.
4. Setelah masak hiris nipis dan ketepikan.
5. Untuk menyediakan bahan sos, campurkan semua bahan sos dan gaul rata.
6. Panaskan atas api kecil dan sentiasa kacau.
7. Perasakan dengan sedikit garam dan gula jika perlu.
8. Setelah mendidih tutup api dan tuang sos di atas hirisan daging.
9. Daging Pechok sedia dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

Maria Menado : Isteri Sultan Pahang.

Yang Teramat Mulia Dato' Sri Hajah Maria Binti Abdullah @ Maria Menado. Dilahirkan sebagai Liesbeth Dotulong pada 2 Februari 1932 di Tunsia, Mabnahasadari, Menado, Sulawesi Utara. Sewaktu berusia 7 tahun, beliau tinggal di Makasar bersama ibu dan bapa saudaranya disebabkan ibu bapanya sudah meninggal dunia. Beliau berhijrah ke Singapura sewaktu berusia 19 tahun iaitu pada tahun 1951. Memeluk agama Islam dan berkahwin dengan A Razak Sheikh Ahmad seorang promoter tinju dan penulis skrip. Mula menyertai bidang seni pada tahun 1951 apabila diberikan watak utama dalam filem "Penghidupan" di samping Seniman Agung Tan Sri Dr P Ramlee.  Beliau aktif sebagai pelakon bermula tahun 1951 hingga 1963. Namun, watak pontianak dalam filem "Pontianak" pada tahun 1957 melonjakkan lagi nama Maria Menado. Filem ini merupakan filem seram pertama dalam sejarah Filem Melayu. Filem Pontianak ini disusuli dengan Dendam Pontianak pada tahun 1957 dan Sumpah Pontianak(1958). Maria M

Kuih Apam Baghdad trademark masyarakat Pekan Pahang.

Kuih apam Baghdad ini merupakan trademark masyarakat Langgar, Pekan, Pahang. Kuih ini hanya boleh didapati di sekitar Pekan, Pahang sahaja. Antara bahan utamanya adalah telur, gula kastor dan tepung naik sendiri. Apam Baghdad ini dimakan bersama seri kaya yang akan diletakkan di bahagian atas kuih ini. Biasanya kuih apam ini berwarna kuning dan seri kayanya pula berwarna hijau. Kombinasi warna yang cukup membangkitkan selera bagi sesiapa yang terlihatnya. Kuih ini tidak ubah seperti kuih apam biasa, namun ianya unik kerana dimakan bersama seri kaya. Apam Baghdad ini juga turut dijadikan hidangan semasa majlis – majlis keramaian di daerah Pekan, Pahang. Resipi Kuih Apam Baghdad. Bahan-bahan. 5 biji telur 250gm gula kastor 1/2 st ovelatte 170gm tepung naik sendiri 1/2 st esen vanila pewarna kuning untuk inti serikaya atas 2 gelas santan @ 400ml santan 5 sudu makan gula pasir atau kastor pon boleh 1 biji telur 1 sudu makan tepung gandum sedikit pewarna hijau sehel

Sejarah Keluarga Al-Attas