Skip to main content

Kuih Apam Baghdad trademark masyarakat Pekan Pahang.


Kuih apam Baghdad ini merupakan trademark masyarakat Langgar, Pekan, Pahang. Kuih ini hanya boleh didapati di sekitar Pekan, Pahang sahaja. Antara bahan utamanya adalah telur, gula kastor dan tepung naik sendiri.

Apam Baghdad ini dimakan bersama seri kaya yang akan diletakkan di bahagian atas kuih ini. Biasanya kuih apam ini berwarna kuning dan seri kayanya pula berwarna hijau. Kombinasi warna yang cukup membangkitkan selera bagi sesiapa yang terlihatnya.




Kuih ini tidak ubah seperti kuih apam biasa, namun ianya unik kerana dimakan bersama seri kaya. Apam Baghdad ini juga turut dijadikan hidangan semasa majlis – majlis keramaian di daerah Pekan, Pahang.

Resipi Kuih Apam Baghdad.

Bahan-bahan.

5 biji telur
250gm gula kastor
1/2 st ovelatte
170gm tepung naik sendiri
1/2 st esen vanila
pewarna kuning
untuk inti serikaya atas
2 gelas santan @ 400ml santan
5 sudu makan gula pasir atau kastor pon boleh
1 biji telur
1 sudu makan tepung gandum
sedikit pewarna hijau
sehelai daun pandan, dicarik dan disimpul

Cara:-

1. Untuk membuat apam, panaskan periuk kukusan yang mengandungi air sementara bancuhan disiapkan.
2. Oleskan loyang bersaiz 6" dengan mentega dan taburkan dengan tepung.
3. Dalam mangkuk yang berisi telur, masukkan gula kastor, esen vanila dan ovellate. Putar sehingga kembang dan warna telur menjadi pucat (macam bancuhan bauhu @ kek chiffon).
4. Lepas kita dah confirm gula dah hancur sepenuhnya, masukkan pewarna kuning. Putar sekejap. Pastu masukkan tepung naik sendiri dan putar lagi. (Untuk tepung ni, kalo takde tepung naik sendiri, boleh jugak guna tepung gandum yang dicampur dengan baking powder)
5. Adunan dah sebati, boleh masukkan dalam loyang tadi. Kukus selama 30-35 minit.
6. Untuk bancuhan ni, saya dapat 3 bekas, guna loyang bulat saiz 6". Tak tebal sebab bila dah masak dia akan kembang lagi.

Untuk inti serikaya:

1. Campurkan gula, telur, santan, secubit  garam, tepung gandum dan daun pandan di dalam periuk. Kacau rata supaya tepung tak berketul.
2. Panaskan api. Masak sehingga serikaya pekat dan menjadi berserawa. Dah mask boleh tutup api. Sejukkan.

3. Letakkan inti serikaya di atas apam yang telah dipotong-potong. Sedia dihidang.

Comments

Popular posts from this blog

Maria Menado : Isteri Sultan Pahang.

Yang Teramat Mulia Dato' Sri Hajah Maria Binti Abdullah @ Maria Menado. Dilahirkan sebagai Liesbeth Dotulong pada 2 Februari 1932 di Tunsia, Mabnahasadari, Menado, Sulawesi Utara. Sewaktu berusia 7 tahun, beliau tinggal di Makasar bersama ibu dan bapa saudaranya disebabkan ibu bapanya sudah meninggal dunia. Beliau berhijrah ke Singapura sewaktu berusia 19 tahun iaitu pada tahun 1951. Memeluk agama Islam dan berkahwin dengan A Razak Sheikh Ahmad seorang promoter tinju dan penulis skrip. Mula menyertai bidang seni pada tahun 1951 apabila diberikan watak utama dalam filem "Penghidupan" di samping Seniman Agung Tan Sri Dr P Ramlee.  Beliau aktif sebagai pelakon bermula tahun 1951 hingga 1963. Namun, watak pontianak dalam filem "Pontianak" pada tahun 1957 melonjakkan lagi nama Maria Menado. Filem ini merupakan filem seram pertama dalam sejarah Filem Melayu. Filem Pontianak ini disusuli dengan Dendam Pontianak pada tahun 1957 dan Sumpah Pontianak(1958). Maria M

Sejarah Keluarga Al-Attas