Resepi Puding Raja/Royal Puding Pahang
BAHAN-BAHAN : (untuk jala mas)
- 5 biji kuning telur dibuang tali pusatnya
- 1 cawan gula*
- 2 cawan air*
- sehelai daun pandan disimpul*
- samada acuan roti jala muncung kecil atau kelongsong daun pisang)
- penapis
CARA-CARANYA : (untuk jala mas)
- masukkan bahan bertanda dlm kuali (pan)
- sambil menunggu air gula mendidih kita kacau kuning telor biasa sebati dan tapis kuning telor
- setelah air mendidih, keluarkan daun pandan tadi.. serta masukkan telor dlm acuan roti jala atau dlm kelongsong daun pisang
- tinggikan kan sedikit acuan roti jala atau kelongsong tadi (mcm saya ajar buat butter prawn) untuk mendapatkan urat yang halus..
- tuang kan kuning telor tadi dari tepi pan (kuali) secara bulatan .. ( cara tuang pun seperti mana kita buat roti jala)
- Jika 5 biji telor ni dlm 3 kali buatla..jgn buat sekali gus ye..buat sikit2 dlm 3 kali
- jala mas ni tak lama sangat ye dlm air gula tu ..lepas tuang tunggu sekejap pastu
- angkat samaada guna chop stik atau guna senduk dan toskan air gula tu
- buat lagi sampai 3 kali atau 4 kali bergantung..ketepikan
BAHAN-BAHAN : (untuk Pisang Goreng)
- Pisang
* kalau boleh carilah pisang lemak manis (sgt sesuai) kalau takde pun carila pisang apa2 pun asal rasa nya manis ye
CARA-CARANYA : ( untuk pisang goreng)
- panaskan kuali dan masukkan minyak serta goreng pisang tersebut sebiji2
* (tak yah belah/potong tp kalau pisang tu bukan pisang lemak manis dan saiz agak besar terpulanglah nak potong atau tidak) - goreng sampai agak gelap sikit warna nya mcm dlm gambar
BAHAN-BAHAN : (untuk sos Kastard)
- 1 biji telor
- 400ml susu cair
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan disimpul
- sedikit esen vanila
- 2 @ 3 sudu besar gula
*(saya buat tak isi banyak sangat gula sbb jala mas dah rasa manis dan pisang pun dah ada rasa manisnya) kira sos saya ni manis2 buah je
CARA-CARANYA : (untuk sos kastard)
- masukkan telor, susu cair, esen vanila, kacau sebati
- kemudian masukkan air dan daun pandan serta gula
- masak dgn api sederhana besar..mendidih tutup api
- dan sejukkan dlm peti ais
HIASAN :
- buah prune dibuang biji
- buah ceri merah dan hijau dipotong 4
- gajus di goreng sebentar
CARA MENGHIAS :
- mula2 dlm bekas taruk pisang goreng dulu
- letakkan atas pisang jala mas sehingga menutup pisang
- letak buah prune, ceri merah dan hijau serta gajus
- curah sos kastard yang sejuk tadi sedia dihidang
salam, saya minta izin untuk menggunakan gambar ini bagi buku saya, terima kasih
ReplyDelete