Kuih Mahbob atau juga dikenali sebagai kuih Jeneral Mahbob ini sangat terkenal oleh penduduk Pekan. Kuih ini sukar didapati di daerah lain, melainkan Pekan sahaja. Biasanya kuih ini dibuat semasa meraikan majlis – majlis tertentu.
Kuih General Mahbob
Bahan-bahannya
5 biji telur ayam
1 cawan santan pekat
1 cawan gula putih
3 sudu tepung beras
1 cawan air
Sedikit pewarna kuning
1 helai daun pandan
Sedikit mentega untuk disapukan kepada loyang.
Bahan untuk tahi minyak
1 cawan santan pekat
Sedikit garam
Cara-Cara
1. Sapu loyang bulat berukuran 8 in diameter dengan mentega.
2. Masak gula, daun pandan & secawan air tadi hingga hancur kemudian sejukkan
3. Goreng tepung beras hingga kuning dan sejukkan.
4. Panaskan periuk kukusan. Bila air gula dan tepung dah sejuk, pecahkan telur dalam mangkuk ( jangan lupa basuh dulu telur & buang tali pusatnya) masukkan santan pekat dan air gula, kacau rata.
5. Masukkan tepung dan kacau lagi perlahan hingga sebati. Akhir sekali masukkan pewarna kuning kacau untuk ratakan.
6. Tapiskan adunan kedalam loyang dan kukus selama 20 hingga 25 minit.
7. Setelah masak angkat dan sejukkan. Setelah potong hiaskan tahi minyak yang digoreng dengan sedikit garam diatasnya.
8. Cara membuat tahi minyak… masak santan pekat dengan sedikit garam sehingga keluar tahi minyak berwarna coklat2 sikit. Sejukkan & tapis tahi minyak sebelum di tabur di atas kuih.
Comments
Post a Comment