Sambal kulat sisir antara hidangan tradisional yang semakin dilupakan. Antara penyebab hidangan ini semakin dilupakan kerana harga pasara kulat sisir pada masa kini agak mahal. Namun, ia tidak seharusnya dijadikan penyebab untuk melupakan hidangan tradisi ini.
KULAT SISIR SAMBAL
Bahan-bahan
- 3 genggam kulat sisir- direndam
- 4 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit
- 7-12 biji cili padi ( ikut suka kepedasan memasing)
- 1 batang serai - dititik
- 1 sudu minyak masak - untuk menumis
- Sedikit garam gula dan perasa
Cara-cara
- Kulat yg telah direndam dalam 10-15 menit tu ditumbuk. Just nak bagi dia pecah2 dan lembut.Jangan lumat sangat. Tujuan direndam adalah untuk mengasingkan dari benda asing..ye la kan amik kat batang pokok2 kayu..Ada gek la kulit batang kayu yg folo masa kutip
- Bawang merah, bawang putih, kunyit, cili padi tumbuk hingga lumat
- Panaskan minyak untuk menumis dan masukkan bahan yg tunmbuk dan serai yg telah dititik.Tumis hingga naik bau or pecah minyak.
- Kemudian masukkan la kulat sisir yg telah ditumbuk dan sedikit air untuk memasakkan kulat tu.Masukkan garam gula dan perasa mengikut rasa u all. Gaul mesra dan masak hingga kulat masak dan pekat.
Comments
Post a Comment